OK, det er forstået

Dette website bruger cookies for at forbedre oplevelsen af sitet og indsamle statistik. Ved at fortsætte, accepterer du brugen af cookies. Læs mere om cookies her.

At mødes over maden: maden som facilitator for den svære samtale

 

I sommer holdt Navigators strategidag i selskab med Jesper Krabbe fra KrabbeFood. Vi skiftede mødelokale og projektor ud med vind i håret og fiskeskæl på fingrene – og fik en fantastisk oplevelse. Og så fandt vi ud af, hvor meget lettere det er at tale om alt, mens man sammen laver og nyder mad.

 

I Navigators er vi frontløbere. Vi danner utraditionelle alliancer, afprøver nye koncepter og kommer med bud på fremtidens samarbejds- og forretningsmodeller. Så da vi i sommer skulle planlægge vores interne strategidag, skulle vi selvfølgelig prøve noget nyt. Vi allierede os med kok Jesper Krabbe fra KrabbeFood, som under overskriften ’Mad over bål’ tager grupper med ud i naturen, hvor man sammen tilbereder og spiser et lækkert måltid.

 

Maden som facilitator
Vi ville teste, hvordan dialogen påvirkes dels af de ydre rammer og dels af at have et andet fokus ud over selve samtalen. – Vores teori var, at madlavningen, naturen og måltidet samt fællesskabet og samarbejdet omkring det ville virke befordrende for samtalen, især om de ting som det under normale omstændigheder kan være svært at sætte ord på, fortæller direktør i Navigators, Bolette van Ingen Bro.

 

Væk fra kontoret og ud i naturen
På en sommerdag i 2018 rykkede vi derfor ud af kontoret og de faste rammer og ud i Lemvig-områdets dejlige natur til stranden på Gjellerodde. Her skulle vi, guidet af Jesper Krabbe, sammen lave en tre-retters menu af sæsonens gode råvarer og indtage den i fællesskab. Vi skulle bruge naturen og indsamle nogle af råvarerne selv. Maden blev krydret med samtaler om visioner, strategi og fremtidens store udfordringer.

 

  

 

Gastronomisk teambuilding
Jesper Krabbe lægger selv op til, at en dag med KrabbeFood kan bruges eksempelvis som teambuilding – men på en helt anden måde end den slags ofte foregår. – At samles om bålet, maden og fællesskabet giver noget andet end at springe i faldskærm og køre go-cart. Alle har en ”comfort zone” i maden. Der opstår en ganske særlig stemning og nærhed, når man laver mad sammen.

 

Fællesspisning giver bonus i teamet
Og forskerne giver ham ret. Et studie1 på et amerikansk universitet konkluderer, at samarbejdsprocesserne forbundet med fælles madlavning og spisning forbedrer teamets performance. Som forklaring peger forskerne på, at det at lave mad og spise sammen er en så grundlæggende social adfærd, at det kan være ekstremt meningsfyldt at gøre som et hold. Det får os automatisk til at føle os sikre i gruppen og åbne mere op.

 

Råvarer og håndværk i fokus
På stranden startede Jesper med at præsentere os for menuen, hvorefter han satte os i gang med at indsamle og klargøre råvarer og derefter tilberede forret, hovedret og dessert. Der var ingen omstændelige opskrifter, ej heller bunker af ingredienser. I KrabbeFoods koncept er det det enkle, råvarerne og håndværket, der er i fokus. – Jeg vil gerne vise, at man ikke behøver et professionelt køkken for at lave god mad, siger Jesper. – Det er hverken svært eller farligt at bevæge sig ud i at tilberede en hel torsk eller brød med surdej.

 

En befriende oplevelse
Da vi først var blevet enige med hinanden om, hvordan vi skulle gribe de enkelte opgaver an, var der god tid til at tale sammen om de emner, som vi havde på dagsordenen. Og mens vi skrællede gulerødder og rørte i gryder, havde vi alle oplevelsen af, at det var nemmere at få styr på tankerne, og at ordene gled lettere, end hvis vi havde siddet bænket om et bord og stirret på hinanden. Det var kort og godt befriende at løse en konkret opgave sammen, hvor vi fik mulighed for at tale frit.

 

Mad og opgaver flytter fokus
- Når man sidder i et mødelokale rundt om et bord, er man fastspændt. Når man bevæger sig og bruger naturen, åbner det for kreativitet, nytænkning og fremdrift, fortæller Bolette van Ingen Bro og bakkes op af Jesper Krabbe: - Maden og opgaverne flytter fokus. Hænderne arbejder, mens tankerne kommer på plads. Det tager måske et minut længere at svare, men det er det rigtige svar.

 

Teorien holdt stik
Undervejs i madlavningen holdt vi pauser, hvor vi ved det veldækkede bord på stranden nød resultatet af den fælles indsats og samlede op på de ting, vi havde haft oppe at vende i løbet af dagen. Da dagen var omme, var konklusionen klar: Vores teori holdt stik. – Maden ”løsnede op” for diskussionerne. At inddrage gastronomien og naturen gjorde det lettere at få folk til at deltage og føle sig som en del af samtalen, reflekterer Bolette van Ingen Bro

 

Ny samarbejdsform virker
Bolette van Ingen Bro er meget tilfreds med strategidagen og samarbejdet med KrabbeFood. – Vi nåede i mål med det, vi gerne ville have ud af dagen – og mere til. Vi fik kvalificeret input til det fortsatte strategiarbejde og samtidig afprøvet en ny samarbejdsform. Og så fik vi en stor madoplevelse oveni.

 

1 Eating Together at the Firehouse: How Workplace Commensality Relates to the Performance of Firefighters. Kevin M. Kniffin, Brian Wansink, Carol M. Devine og Jeffery Sobal, Cornell University. Studiet er omtalt i artiklen Team Building in the Cafeteria. Harvard Business Review, December 2015.

Om Navigators

Kernen i Navigators er at navigere, motivere og få mennesker til at samarbejde. Navigators udvikler og faciliterer nye forretningsmodeller og samarbejdsmodeller. Vi arbejder med komplekse klynger og netværk samt yder sparring til deres bestyrelser og styregrupper. Vi yder projektledelse og fundraising.

Navigators

Skolegade 26

7673 Harboøre
info@navigators.dk

CVR-nr: 21 20 31 06